Podravka zaostaje za Atlantic Grupom

Bez autora
Feb 23 2016

Rekordna neto dobit Podravke izazvala je proteklkih dana povećani interes domaćih investitora. Analiza pokazuje kako je prodaja Podravke uzletjela prvenstveno zbog akvizicije Žita. Prodaja je poorasla 7,8 posto, na gotovo 4 milijarde kuna, no ako isključimo Žito vidimo da je rast znatno mršavijih 2,4 posto. Segment hrane i pića povećao je prodaju 1,3 posto, što je upola od prosječnog rasta maloprodaje na glavnim tržištima, pišu analitičari Hypo Alpe-Adria banke. Ovakvo što je poosljedica racionalizacije portfelja, ali i slabe konkurencije u nekoliko kategorija. Ovaj je segment najviše podržala prodaja dječje hrane, te pripravaka za doručak i ostale vrste hrane.

Podravka zaostaje za Atlantic GrupomRekordna neto dobit Podravke izazvala je proteklkih dana povećani interes domaćih investitora. Analiza pokazuje kako je prodaja Podravke uzletjela prvenstveno zbog akvizicije Žita.

Prodaja je poorasla 7,8 posto, na gotovo 4 milijarde kuna, no ako isključimo Žito vidimo da je rast znatno mršavijih 2,4 posto. Segment hrane i pića povećao je prodaju 1,3 posto, što je upola od prosječnog rasta maloprodaje na glavnim tržištima, pišu analitičari Hypo Alpe-Adria banke.

Ovakvo što je poosljedica racionalizacije portfelja, ali i slabe konkurencije u nekoliko kategorija. Ovaj je segment najviše podržala prodaja dječje hrane, te pripravaka za doručak i ostale vrste hrane (rast prodaje od 5,4 posto). Segment slatko i snack kao i proizvodi od mesa bilježe pad prodaje od 2,7 posto odnosno 2,4 posto.

Farmaceutski segment spustio je prodaju 4,1 posto, zbog negativnog efekta tečajnih razlika odnosno deprecijacije rublje te suspendiranih operacija u Ukrajini i Kazahstanu. No, negativno su utjecale i snižene cijene HZZO-a za dio lijekova. Ostali prihodi bilježe znatan rast, ponajprije zahvaljujući otpisu imovine Mirne vrijednom 24,8 milijuna kuna.

Na strani profitabilnosti, operativni prihodi porasli su u posljednjem kvartalu 2015. godine čak 34,9 posto, no na to je utjecala akvizicija Žita dok su operativni troškovi porasli 27,2 posto pa je EBITDA uzletjela 2,2 puta, na 197 milijuna kuna.

Na razini cijele godine EBITDA bilježi skok od 49,7 posto, na 487,5 milijuna kuna, zahvaljujući razdvojenom plaćanju, konsolidaciji Mirne. Pozitivni su učinci nadmašili troškove akvizicije Žita. EBITDA marža porasla je za 3,5 baznih bodova, na 12,7 posto. U konačnici Podravka je ostvarila 4,3 puta veću neto dobit nakon manjinskih interesa bez efekta Žita.

Ove godine Podravka planira izdvojiti segment pića. Kompanija očekuje 4,2 do 7,8 posto sinergijskog efekta na EBITDA u kontekstu integracije sa Žitom. To je još uvijek znatno ispod 9 posto koliko je Atlantic Grupa ostvarila akvizicijom Droga Kolinske što će zahtijevati negativne revizije procijenjenog EBITDA. Zato Podravkina ciljana cijena i preporuka ostaju u fazi ispitivanja, navode analitičari Hypo Alpe-Adria banke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik